sâmbătă, 14 februarie 2009

Neale D. Walsh acuzat de plagiat

Celebrul autor al best seller-ului "Conversatii cu Dumnezeu", carte pe care v-am propus-o spre lectura intr-un articol anterior, este acuzat de catre scriitoarea Candy Chand ca a reprodus fara acordul ei o scurta povestire publicata de ea inca din 1999, inregistrata in 2005 la US Copyright Office. Textul copiat a fost inserat de catre Walsh pe blogul sau de pe beliefnet.com la 28.12.2008, acesta fiind in afara de prima fraza 100% identic cu varianta pe care o revendica Chand.
Dupa ce autoarea a sesizat administratorii beliefnet de acest caz, blogul lui Walsh a fost blocat, justificarea data de proprietarul site-ului fiind: “As a faith-based web portal, Beliefnet will continue to hold ourselves and our writers to the highest standards of trust”.
Walsh a recunoscut ulterior isprava sa ca fiind: "a serious error", incercand sa-si acopere greseala spunand ca probabil a citit povestea de undeva si deoarece i-a placut foarte mult, a ajuns sa creada ca de fapt reflecta o experienta proprie, prezentand-o ca atare.
Scuzele nu au linistit-o pe Chand, care va recurge la o actiune in justitie pentru a-si apara drepturile de autor.
Povestioara de care vorbim este de fapt o intamplare banala speculata de Chand si transpusa intr-o experienta crestina profunda care pe mine personal ma lasa rece, si nu pot sa-mi explic ce l-a determinat pe Walsh sa o copieze.
Aflata la serbarea de craciun cu fiul sau Nicholas, scriitoarea a trait o "revelatie" atunci cand cei mici au incurcat literele desenate pe pancarte si in loc sa scrie "Christmas Love", au scris "Christ was love". Din acest motiv femeia a fost atat de extaziata si a scris cateva randuri pe care le-a vandut mai multor publicatii provinciale. Este incomparabila ca mesaj cartea lui Walsh cu snoava crestinei Chand, insa bineinteles criticii au sarit pe el si multi cauta acum eventuale texte care sa fi fost copiate si in cartea "Conversatii cu Dumnezeu".
Plagiat sau nu, cartea lui Walsh pe mine m-a impresionat placut si cred ca daca ar fi macar 100 ca el care sa rascoleasca suflete si minti ratacite, Pamantul ar fi un loc mai bun.
Sursa: NY Times

Un comentariu:

  1. Nu cred că este vorba despre plagiat. Oricum, ceea ce a scris omul acela este foarte interesant, cartea merită citită...

    RăspundețiȘtergere