duminică, 20 februarie 2011

Human vs. robot



De cate ori in ultimii 5 ani ati apelat la o persoana pentru a va da o informatie, fie ca e vorba despre un cod postal sau de programul de la cinema? Eu unul nu-mi aduc aminte, insa de foarte putine ori sau niciodata.

In urma cu doar 20 de ani orice astfel de informatie si aproape 90% din informatii in general, puteau fi obtinute doar de la o persoana, si doar 10% le puteai gasi in presa scrisa, literatura, etc. Odata cu dezvoltarea tehnologiei informatiei si faptul ca a fost facuta accesibila marii majoritati, comunicarea "utilitara" dintre oameni s-a redus drastic si totodata interactiunea sociala ca urmare a acestui fapt.

Pe langa informatiile utile, spatiul virtual ne ofera si cunoasterea realitatii in care traim, a geografiei, istoriei, stiintei, artei, etc. incat comunicarea fizica este redusa si mai mult, un exemplu bun fiind dat de primarul analfabet care stie sa caute si el pe "Goagal" informatii din istorie.

De fapt cred ca fiecare dintre noi traieste tot mai mult in spatiul virtual, participand la competitii, legand prietenii, facand cumparaturi, etc., si ne descurcam destul de greu atunci cand suntem nevoiti sa desfasuram o activitate de acest gen in viata reala.

Inchipuiti-va cum va arata din aceasta perspectiva lumea peste 100 de ani cand se estimeaza ca populatia Pamantului va ajunge la 30 de miliarde de persoane (de la 6.7 mld actual). Oamenii vor trai inghesuiti in orase supraaglomerate, in spatii mici, neavand locuri de munca, lipsindu-le hrana, si ducand o lupta acerba in lumea virtuala, fiecare cu computerul sau in cautarea de resurse pentru supravietuire.

Un comentariu: