luni, 23 februarie 2009

Ce este bugetul de stat si la ce (cui) foloseste el?


M-am hotarat sa nu mai fiu un cetatean ignorant in ceea ce priveste problemele actuale cu care se confrunta statul roman, chiar daca nu contribui la buna functionare a acestei masinarii complexe numita stat decat prin plata la timp a taxelor si impozitelor. Astfel m-am angajat sa incerc sa inteleg intr-un mod extrem de simplist o problema actuala, si anume bugetul de stat.
Am ales aceasta problema deoarece am vazut ca o sumedenie de alesi ai neamului se lupta ca taurii si stau peste program pentru a adopta legea bugetului de stat, in totala contradictie cu atitudinea lor obisnuita, melancolica si chiar usor onirica, din zilele in care se dezbat majoritatea celorlalte legi.
In consecinta, dupa ce am citit printre randuri cateva articole referitoare la dezbaterile pe marginea bugetului de stat, mi-am dat o lucrare de control la aceasta materie. Iata ce subiect mi-a picat:

“Ce este bugetul de stat si la ce (cui) foloseste el?”

De cum am vazut subiectul am dat sa-l schimb, dar n-am avut cu ce, asa ca am scris urmatoarele:

“Pentru a detalia subiectul si a fructifica la maxim cele cateva informatii pe care le am, am decis sa il impart in patru subpuncte:

1. Ce este bugetul de stat?
Bugetul de stat reprezinta pe de o parte suma totala a banilor pe care unele persoanele fizice si juridice din sectorul privat din Romania ii platesc intr-un an pe baza unor chitante pe care scrie taxa, impozit, amenda, etc. (venituri), iar pe de alta parte, suma totala a banilor pe care alte persoane fizice si juridice decat cele mentionate la venituri, le primesc pe baza unor contracte pe care scrie cu cerneala simpatica "(nu) am avut noroc in viata si am ajuns bugetar" sau "dam spaga oricui/oricum/oriunde/oricand pentru a castiga licitatiile".

2. Ce nu este bugetul de stat?
Bugetul de stat nu este cu siguranta un mijloc de organizare si distribuire a veniturilor statului in cheltuieli pe programe de investitii necesare ridicarii nivelului de trai al populatiei, dezvoltarii infrastructurii, a economiei, turismului, pentru asigurarea drepturilor fundamentale ale cetateanului, promovarii imaginii si resurselor tarii in strainatate.

3. La ce (cui) foloseste bugetul de stat?
Bugetul de stat foloseste la sustinerea unui nivel luxos de trai pentru cativa bugetari cu putere de decizie, si la sustinerea unui nivel minim de trai al celorlalti, inclusiv a pensionarilor si somerilor. De asemena, bugetul de stat foloseste la sustinerea birocratiei, a coruptiei, a inechitatii sociale in fata justitiei, la manipularea maselor prin “programe” si “strategii”. Bugetul de stat foloseste firmelor alesilor neamului si a grupurilor lor de interese, care obtin pe de o parte scutiri de taxe, subventii si credite, iar pe de alta parte contracte grase cu statul.

4. La ce (cui) nu foloseste bugetul de stat?
Bugetul de stat nu foloseste cetatenilor cinstiti care produc banii din care acesta este constituit. Deloc. Bugetul de stat nu foloseste nici agriculturii, nici turismului, nici IMM-urilor.

Pentru a sustine cele prezentate mai sus, am facut un calcul simplu, aritmetic, cu numere intregi.
Bugetul pe 2009 e format din doua numere magice: venituri si cheltuieli. Cheltuielile sunt constituite in principal din salarii pentru bugetari, investitii bugetare, cheltuieli de functionare ale institutiilor statului, cheltuieli pentru sanatate si asistenta sociala. Din aceste cheltuieli, in actiuni care determina nivelul de trai al cetatenilor se regasesc doar maxim 45% (salarii nete bugetari, servicii de sanatate gratuite, asistenta sociala, costuri reale de investitie in infrastructura si dezvoltare). Restul de 55% sunt bani care ii impart intre ei alesii neamului prin umflarea preturilor la licitatii pentru investitii, sporuri, cheltuieli inutile, imorale si ilicite, sustinerea unor institutii de stat birocratice, neperformante, nejustificate, etc.

In concluzie, miza jocului politic de-a guvernarea o constituie 55, poate 60% din bugetul de stat, care se imparte in mod mai mult sau mai putin egal intre un grup de cateva mii de romani privilegiati. Restul de 22 de milioane, primesc cu generozitate diferenta, care se mai ajusteaza considerabil prin ulterioare rectificari.”

Dupa ce am terminat de redactat lucrarea de control, am pus pixul jos si am asteptat cu sufletul la gura nota. N-o sa credeti – am luat 10!

5 comentarii:

  1. Suntem corupti chiar si atunci cand ne fluiera vantul prin buzunare... E jenant...

    RăspundețiȘtergere
  2. Scuze pentru aiureala aceea compusă din patru litere, aseară am întâmpinat nişte dificultăţi atunci când am vrut să las un comentariu. Spuneam atunci că sunt complet pe dinafară în aceste chestii economice şi că postarea mi s-a părut utilă. Pentru mine, cel puţin... Aş pune o întrebare: avem buget, ce facem cu el, bugetul ştie?

    RăspundețiȘtergere
  3. Evrica! Aflandu-ma sub influenta "Planului" din "Pendulul lui Foucault" am avut si eu o revelatie: tot ceea ce se petrece in Romania e perfect legal(nu si etic). Noi, cei care ne revoltam, nu intelegem legea in litera si spiritul sau. Edificator este articolul 16 din Constitutie:"Nimeni nu este mai presus de lege." E doar o problema de interpretare. Toti consideram subiectul "Nimeni" ca fiind un pronume; dar daca el este un substantiv propriu(e scris cu litera mare dar sic!,nu ne-ati prins, e la inceput de propozitie)ce ne defineste pe fiecare dintre noi, astia, "restul de 22 de milioane"? "Initiatii","un grup de cateva mii de romani privilegiati", cunosc problema si de aia ei sunt sau se bat sa ajunga "Cineva"...

    RăspundețiȘtergere