marți, 17 februarie 2009

Criza...morala

Nu stiu daca e neaparat o legatura intre actuala criza financiara si cresterea rating-ului unor emisiuni radio-tv care promoveaza anarhia, insa nu pot sa nu constat ca atitudinea unor oameni din media e cu mult mai agresiva decat ne obisnuisem. Din aceasta perspectiva i-am impartit pe minunatii nostri "formatori de opinie" in trei categorii:

1. Crizatii anarhisti
In aceasta categorie i-am pus pe cei care fac cele mai mari rating-uri in aceasta perioada, facand abuz de agresivitate de multe ori nejustificat.
Atitudinea lor fata de ei insisi e una narcisista ("stiu ca-s arogant si genial, dar imi place sa mi-o spuna si altii" - V. Ciutacu), de falsa modestie (sarac, cinstit, merge cu Loganu, sta cu parintii, castiga putin, etc. - M. Badea), sau chiar nebunie sincera (canta, se zbate, urla - Valentin Stan).
Atitudinea acestora fata de institutiile statului si fata de clasa politica este o scarba permanenta, iremediabila. Pentru absolut toate institutiile si platformele pe care sunt organizate acestea ei nu au decat lipsa de respect iar cei aflati in functii publice sunt toti jenanti, idioti, tampiti, corupti sau incompetenti.
Atitudinea lor fata de cetateni este una de dispret, considerandu-ne pe toti cretini care votam de fiecare data pe unii mai cretini decat noi.
Viziunea lor pentru Romania e una apocaliptica: singura sansa e sa emigram, sa facem o noua revolutie sau sa murim cu totii, pentru situatia actuala nu exista alte variante.

2. Moderatorii moderati
Atitudinea fata de ei insisi de cele mai multe ori nu transpare catre public, sunt rezervati.
Atitudinea moderatilor fata de stat si politicieni e selectiva, analizeaza atent plusurile si minusurile, le prezinta relativ cu obiectivitate si nu iau niciodata o pozitie extrema, tocmai pentru a credita o initiativa de schimbare. De multe ori sunt incisivi, dar intotdeauna raman in limitele decentei si ale bunului simt.
Fata de auditoriu, moderatii afiseaza compasiune si intelegere, de multe ori punandu-se in situatia cetatenilor de rand pentru a aborda obiectiv problema in discutie.
3. Miserupistii utopici
Parerea lor despre ei insisi e una in general buna, dar ce conteaza?!
Fata de stat si politicieni au uneori admiratie, alteori dezgust, sau pur si simplu sunt indiferenti, in functie de vremea de afara si presiunea atmosferica. Discutia la subiect se impleteste poetic cu povestiri cu talc, glumite inocente si retete culinare de succes.
Cetatenii pot urmari in liniste astfel de emisiuni, pentru ca sunt pe intelesul tuturor, sunt pline de continut, uneori chiar hazlii, insa niciodata nu te vei simti ofensat.
Cred ca intr-o societate in care organismele de baza ale statului functioneaza iar cetatenii traiesc cu senzatia de confort relativ, categoria a treia ar avea cel mai mare rating.

7 comentarii:

  1. moderatorii... aici e o discutie lunga. ne aflam pe nisipuri miscatoare. modereaza fiecare cum bate vantul. nu zic de toti. de unii. nu putini...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu siguranta toti au hibe, executa comenzi politice, joaca jocuri cu mintile noastre, eu am vrut doar sa constat prezenta lor de spirit si mesajul pe care il transmit romanilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din punctul meu de vedere, în ultima vreme asistăm la o degradare continuă a emisunii "Sinteza Zilei". Atât Ciutacu, Stan, cât şi Gâdea doresc neapărat rating şi sacrifică de foarte multe ori calitatea. Badea e mult prea expansiv câteodată, Citacu se crede Guru, Stan mă surprinde prin atitudini pe care nu le-aş fi aşteptat la dânsul. Nu-mi place Turceascu, nu-mi ălace Dinescu. Nici Naşul. Cristoiu scrie mai bine decât vorbeşte. Felicitări pentru postare, foarte, foarte bună...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu zic ca e chiar geniala postarea, dar e buna, chiar... foarte buna... Mi-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  5. I-ai categorist destul de bine, dar doar in functie de aparitiile pe micul ecran, unde in general disimuleaza, pentru ca s-au prins si ei ca exista o anumita imagine aducatoare de rating.Cat de anarhisti sau moderati sunt ei...c'est une autre histoire!

    RăspundețiȘtergere
  6. si totusi ar fi bine daca romanii s-ar uita la emisiunile astea...fie ele agresive sau moderate si nu la cele care promoveaza incultura si prostia(vezi emisiunile domnului Dan Negru/Mircea Radu). Macar de aici isi pot face o idee fie ea si vaga uneori, in legatura cu situatia de fapt a tarii.

    Oricum ai surprins bine cele 3 categorii...personal inclin spre prima.Sunt un adept al extremelor...Nu de alta dar ma ajuta sa gasesc acea cale de mijloc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi-e imi place Mircea, il ador chiar! Ii sorb cuvintele, pur si simplu....e un tip neaos si cu coloana vertebrala....imi place ca rade cu gura pana la urechi de prosti si nu se fereste sa comicizeze clasa noastra politica, indulcindu-ne cu limbajul sau extrem de colorat!

    RăspundețiȘtergere