joi, 19 februarie 2009

Italia, mon amour!


Campania mediatica si politica a italienilor dusa impotriva cetatenilor romani care traiesc in Italia, cunoaste in aceste zile o amploare de nedescris. In acceptiunea actuala a cetatenilor italieni, fiecare roman este un potential infractor iar atitudinea promovata prin toate mijloacele atat de oficialii italieni cat si de mass media, este de revolta impotriva acestui flagel national care ameninta securitatea in peninsula.
Situatia aceasta imi aduce aminte de o experienta traita in copilarie undeva intr-un sat uitat de lume de la granita dintre judetele Tulcea si Constanta, unde locuiau bunicii mei. Pe vremea aceea (1986), tiganii din Moldova obisnuiau sa migreze cu miile in timpul sezonului agricol in zone unde era nevoie de mana de lucru pentru muncile campului. Astfel in satul de care va vorbesc, in fiecare vara veneau cateva zeci (poate chiar sute) de tigani de prin Roman, care se instalau pe izlazul comunal, ocupau caminul cultural si duceau o viata traditionala, de altfel fericita pentru ei - ziua lucrau la camp, iar noaptea petreceau. Aceast fenomen intamplandu-se an de an de multa vreme, in acceptiunea taranilor de acolo, acesti oameni erau numiti si considerati "moldoveni", si toata lumea era de acord ca asa aratau si se purtau toti moldovenii. Intreband de ce li se spune moldoveni la tiganii aceia (eu fiind moldovean la randul meu), mi s-a raspuns ca nu puteau fi tigani, odata ce in Dobrogea, tiganii sunt cei turci, care fac cazane si femeile umbla cu ghicitul, poarta salvari si palarii largi, etc.
Toate ca toate, as fi putut intelege prostia taranilor de rand, insa am fost de-a dreptul socat cand in urma exploziei de la Cernobal, am fost dusi in miezul noptii la dispensarul comunal sa ni se dea o pastila. Medicul de acolo (si sigur era medic!), ne intreaba de unde suntem si raspundem: suntem moldoveni, la care el se uita lung la noi si ne zica ca am avut mare noroc ca ne-a prins aici nenorocirea, ca in Republica Moldova la noi efectele sunt cu mult mai grave. Cand ii explicam mai exact de unde suntem, medicul ne zice nedumerit ca ar fi jurat ca suntem din Republica Moldova pentru ca nu aratam ca moldovenii nostrii?!

Cred ca la fel se intampla si acum, romanii fiind asociati cu criminalii si infractorii, si credeti-ma ca daca confuzia s-a instalat cu mare usurinta intr-o zona rurala din Romania anilor '80, doar prin "viu grai", adevarata campanie media de denigrare a romanilor din Italia are un impact extraordinar asupra italienilor. Romania a tacut de-a lungul anilor, si abia acum, in pragul unei adevarate revolte, cateva glasuri au indraznit sa apere demnitatea romanilor, insa e din pacate mult prea tarziu!

6 comentarii:

  1. Intrebare retorica: Cine e la putere in Italia?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ştiu - şi ştim cu toţii - că mulţi dintre românii ajunşi în Italia s-au dat în stambă, şi-au dat în petec, au făcut în aşa fel încât au intrat în conflict cu legea, în diverse moduri. Trebuie pedepsiţi exemplar, aşa după cum orice infractor, indiferent de naţonalitate, merită acelaşi lucru. Însă mă doare foarte tare, acesta este termenul cel mai bun, identificarea TUTUROR românilor cu infracţionalitatea şi trecerea noastră - ca popor - în rândul celor care trebuie arătaţi neapărat cu degetul. Ministerul de Externe ar trebui să aibă o atitudine mult mai fermă decât cea din prezent, pentru că altfel - prin tăcere - nu facem altceva decât să dăm în continuare apă la moară detractorilor noştri...

    RăspundețiȘtergere
  3. E cam tarziu sa mai salvam ceva! Am fost de mai multe ori in Spania si in Italia, si mi-a fost teama de cum voi fi privita. Nu s-a intamplat nimic, dar e greu sa pasesti pe un alt teritoriu si sa te uiti in jur cu speranta ca nu-ti vor cere pasaportul!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu cred ca ar trebui sa generalizam... Am fost si eu in multe tari si nu am avut nici un fel de probleme... am vorbit romaneste... nu am incercat sa las impresia cum ca as avea o alta nationalitate... cand am fost intrebata de unde sunt, am raspuns zambind "din Romania" si nu mi-a fost teama ca ar putea sa ma priveasca "altfel"... Pe de alta parte romanii care au probleme cu legea in alte tari, au aceleasi probleme si aici in Romania... Se considera a fi mai presus de lege, adica se cred "jmecheri"... Ce poti sa faci cu asemenea specimene? Sa incerci sa ii educi? Slabe sanse... Sa le iei apararea? Pai, de ce sa le iei apararea daca au gresit?

    RăspundețiȘtergere
  5. Tot ce spui tu are esenta dramatica- ce poate "construi" mintea unora pentru a respinge o colectivitate minoritara...Mi-am amintint, citid povestea ta, ceva din copilaria mea dintr-un sat dambovitean , de pe valea Argesului.La intrarea in sat , isi facusera un micut cartier tigani- rudari, adica mici meseriasi.Lucrau in lemn: copai( albii de spalat, pentru framantat aluatul), linguri, fuse de tors si jucarii pentru copii, pe care le ornau frumos, in culori naturale.Locuiau in bordeie de lut.Copiii lor megeau cu noi la scoala, unii chiar invatau bine, stiau matematica. Ne jucam cu ei ; nimeni nu facea vreo diferenta.
    Au trecut anii..in toamna, am revazut locurile, nimic nu mai vorbeste de ei, nu stiu unde si cand au plecat. Au lasat totusi urme, uite eu imi amintesc frumos de ei, nu am motive sa le port resentimente, doar pentru ca erau" altfel".
    Revenind la problema care macina acum si pe omul de rand , dar si pe politicieni,trebuie sa recunoastem ca faradelegile savarsite de unii conationali ai nostri sunt monstruoase.
    Am fost in Italia, intr-o excursie si, in metrou, la o ora de varf,cuiva din grup i se " umbla" in geanta.Ati ghicit era de-al nostru.Si nu era brunet...
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu pot sà nu spun màcar 2 vorbe cànd vàd iar vorbindu-se de Romànii din Italia.
    Locuiesc si lucrez ìn centrul Italiei din 1993(nu cà m-as simti prea bine cel putin ìn ultimul timp-adicà de vreo 14 ani)Veti spune ce ai mai stat dacà nu te simteai bine.Am reusit sà rezist ca persoanà si imagine,ducànd o viatà mai bunà-civilizatà+organizatà- evident a venit si ràndul meu sà fiu implicat ìntr-o situatie deloc plàcutà.Và pot spune cà e de ajuns sà fi romàn si-ti vor gàsi ìntr-un fel sau altul motiv sà te pàteze,doar esti romàn.Vreti sà vorbim despre cronica neagrà a Italiei...??
    Mà ìndoiesc cà vor iesi cu adevàrat ìn evidentà relele Romànilor fatà de ale Italienilor.Tràiesc ìntr-o zonà plinà de tigani Italieni,care umplu ziarele cu poze ale personajelor interlope traficantii de droguri, masini furate.... Si dupà 1 sàptàmànà ìi ìntàlnesti la cinema...Ha,ha asta este Italia si justitia de aici.Nu este nimic ràu ìn a spune lucrurilor pe nume.Italiani sunt,cam ìn general rasisti,nationalisti si ff ignoranti.Deci ... ar fi mai bine sà mà opresc aici sà nu o iau razna cu limbarita.Oricum pregàtesc un articol pe care vreau sà-l transform ìn carte.Và multumesc!

    RăspundețiȘtergere