luni, 19 ianuarie 2009

Proprietatea


Cred ca 90% din conflictele din lume au la baza divergentele dintre oameni asupra proprietatii, fie ea materiala sau intelectuala. Ceea ce ma intereseaza pe mine in mod special este proprietatea imobiliara, pentru ca tot suntem in plina criza financiara declansata tocmai de criza imobiliara. Inteleg oarecum aviditatea oamenilor pentru a fi proprietari pe case, pentru ca reprezinta un produs care are un cost de productie si serveste pentru a satisface una din nevoile primare ale omului, si anume locuirea. Ok, atunci sunt de acord ca poate fi tranzactionata ca orice produs.



Dar terenul?! Terenul a fost acolo dintotdeauna si nu l-a desenat nici unul din noi pe harta cu creionul sau si l-a importat din spatiu. De ce trebuie sa fie permanent marul discordiei si sa nasca monstri?



Eu propun sa se infiinteze o organizatie internationala la nivel mondial care sa administreze intreg Pamantul din punct de vedere al resurselor naturale, ape terenuri, etc. Tot ce nu e facut de om nu trebuie sa ajunga in proprietatea omului! Oamenii pot dobandi dreptul de folosinta a terenurilor acordate cu titlu gratuit, pe baza unor proiecte pe care le depun la aceasta organizatie internationala. Pentru locuinte, suprafata de teren care poate fi acordata este de 250 mp/persoana pentru familii cu mai mult de 3 membrii si 500mp pentru familiile cu un singur membru. E mai mult decat suficient! In zonele dens populate unde nu pot fi asigurate terenurile necesare, se pot introduce taxe de concesiune si se pot licita terenurile. In cazul in care snobii vor sa isi faca mosii pe care sa se lafaie, n-au decat sa concesioneze la niste preturi piperate ditaimai tarlalele. Singura problema va fi ca prin contractul de concesiune se obliga sa protejeze terenul sa il imbunatateasca, sa il exploateze durabil si sa il predea cand i se termina banii sau moare cel putin in stadiul in care l-a preluat. Daca batranul a facut investitii pe teren si progeniturile lui vor sa beneficieze in continuare de ele, tre sa cotizeze la randul lor, ca altfel pierd terenul.



In rest, vrei sa faci o ferma agricola? Fa un proiect, obtine toate finantarile pentru tehnologie si celelalte resurse, si apoi obtii terenul gratuit cu dreptul de folosinta pe o perioada determinata.



In cazul locuintelor construite pe terenuri care se incadreaza in limita legala cu titlu gratuit, proprietarul poate sa lase mostenire locuinta sau sa o vanda atata vreme cat mostenitorul sau cumparatorul indeplineste conditiile pentru a primi dreptul de folosinta gratuita asupra terenului.



Proprietatea asupra padurilor nu ar trebui sa existe! Poate fi cumparat un drept de exploatare durabila a unei paduri, care prevede clauze stricte si sanctiuni aspre in cazul in care nu se respecta legislatia! La fel pentru orice alte resurse naturale.



Chiar cred ca asta ar fi o solutie la criza ecologica mondiala si in acelasi timp ar elimina una din principala cauza de conflict care de cele mai multe ori degenereaza in razboaie si alte dezastre.



Voi ce parere aveti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu