luni, 19 ianuarie 2009

Model social experimental

De ce trebuie sa ne castigam autonomia?
In ultima perioada a inceput sezonul crizelor, un sezon care din punctual meu de vedere nu va putea fi gestionat de nici un guvern, si se va sfarsi dupa o agonie care poate dura si cateva zeci de ani, in conflicte si dezastre. Poate asta sa fie sfarsitul lumii pe care multi il asteapta. Ceea ce vreau insa sa va zic e ca fiecare din noi, cei aflati inca in putere, poate sa isi asigure viitorul printr-o schimbare in abordarea vietii la nivel individual.

Este necesara o redefinire a principiilor de viata si a regulilor dupa care individul isi traieste viata, privita ca un element in cadrul unui sistem. Nimic nu poate motiva mai mult un individ decat viata insasi si bucuriile ei care se nasc din interactiunile din interiorul familiei, din grupurile de prieteni, colegi, societate.

Voi defini aici grupul H ca subsistem social format din toti membri unei familii, impreuna cu spatiul si bunurile materiale de care dispun pentru a-si desfasura viata de familie. Modelul cel mai comun al acestui subsistem intalnit astazi este unul deschis, intr-o relatie stransa de dependenta fata de sistemul social local, guvernat in proportie foarte mica de membrii cu putere de decizie ai grupului, si in cea mai mare masura de sistemul din care acesta face parte.

Cred ca grupul H este entitatea asupra careia trebuie sa ne focalizam, cea pe care trebuie sa o consolidam si sa o dezvoltam pentru a o face autonoma fata de sistem. Aceasta autonomie nu trebuie inteleasa ca o ruptura totala fata de sistem, ci ca o relatie bine definita controlata si dinamica, care insa in cazul unui colaps al sistemului sa poata mentine functiile vitale si chiar sa supravietuiasca total independent pentru o perioada definita de timp.

Ca element cu putere de decizie in propriul subsistem, trebuie sa incepem prin a evalua si contabiliza corect grupul H din care facem parte, si sa ne stabilim in detaliu rezultatul la care vrem sa ajungem.
In a doua etapa trebuie sa identificam toate relatiile de dependenta cu sistemul social, si sa stabilim strategiile de eliminare a acestora sau de reducere substantiala a gradului de dependenta.
In cea de-a treia etapa trebuie sa identificam resursele si modalitatile practice de a ne realiza strategiile, si sa incepem munca, urmarind indeaproape programul, stabilind termene clare si realiste.
Pe toata perioada tranzitiei, trebuie sa avem o imagine cat mai clara a rezultatului scontat, aceasta fiind de fapt factorul motivational care ne asigura energia necesara.






Dupa ce ajungem la rezultatul dorit, munca noastra trebuie sa se rezume la mentenanta si la dezvoltarea durabila a unor noi relatii cu grupuri H similare si cu subsisteme private care ne-ar putea asigura serviciile sau bunurile vitale pe care nu le putem produce in propriul grup H (in general servicii medicale si invatamant).

Acesta este un model pentru vremuri de criza, vremuri care abia au inceput si probabil nu se vor sfarsi decat atunci cand se vor regla la nivel mondial toate disfunctionalitatile legate de energie, mediu, finante, alimente, locuinte, etc.

Este putin probabil ca tarile civilizate sa mai permita desfasurarea pe teritoriul lor a unor conflicte armate de anvergura celor doua razboie mondiale din secolul trecut, si din fericire, noi romanii suntem de aceasta data in siguranta. Aceasta trebuie sa o luam ca pe o premiza pentru ca altfel viata si straduinta noastra nu ar avea sens.

Pentru a va da un exemplu mai palpabil la toata teoria de mai sus, va voi descrie un astfel de grup H aflat in faza finala de dezvoltare practica.

Alcatuirea grupului H:

Grupul este format din 18 membri, o familie in care sunt 10 membri activi cu varste intre 18 si 35 de ani, 4 copii sub 18 ani si 4 persoane in varsta insa toate inca active, peste 55 de ani. Veniturile nete totale ale grupului sunt de cca. 11.000 euro. (611 euro/membru). Calificarea si experienta profesionala ale membrilor activi sunt in domeniul invatamantului, juridic, economic, constructii si tehnic. (toti au studii superioare).
Grupul detine mai multe proprietati imobiliare: 3 apartamente in suprafata totala de 200mp in mediu urban, 3 case in mediu rural in suprafata totale de 200mp cu anexe, terenuri de constructie intravilan 6500mp, terenuri agricole 15ha, paduri 5 ha. Valoare estimativa 500.000 euro.
In proprietatea grupului mai intra 6 autoturisme in valoare de cca. 75.000 euro, un pachet de actiuni la o firma valorand cca. 1.000.000 euro.
Unele proprietati fiind cumparate prin credite sau leasing, valoarea creantelor se ridica la 75.000 euro.
Averea totala a grupului este estimata la 1.575.000 euro din care 75.000 sunt creante. (83.333 euro/membru)

Stabilirea principiilor de viata in cadrul grupului.

Principii morale si etice.
Membrii grupului vor respecta principiile morale umane primordiale care se regasesc la baza tuturor miscarilor spirituale autentice (ex. Cele 10 porunci).
Membrii au datoria de a-si dezvolta si de a promova in cadrul grupului o viata sanatoasa, fara excese.
Sunt interzise in special consumul de droguri si excesele de substante nocive care pot afecta pe termen lung capacitatea intelectuala sau fizica a membrilor.
Membrii trebuie sa aiba un respect major fata de viata in toate formele ei, sa protejeze mediul natural.
Membrii trebuie sa fie constienti de valoarea bunurilor aflate in proprietate si sa le exploateze in mod rational, asigurandu-le o dezvoltare durabila.
Membrii trebuie sa se dezvolte permanent din punct de vedere profesional pentru a putea face o munca calificata, profitabila.
Nu sunt tolerate activitatile speculative care pot aduce avantaje grupului in defavoarea altor grupuri sau persoane. Activitatile comerciale in general nu sunt promovate decat pentru a sustine productia si serviciile.
Membrii respecta legislatia statului roman si se supune actiunilor de orice natura initiate legal de acesta, atata vreme cat nu afecteaza asigurarea standardului minim de existenta stabilit si va protesta pe cai legale impotriva actiunilor statului care ii provoaca dezechilibre in propriul sistem.
Membrii se angajeaza sa furnizeze doar produse si servicii de calitate catre toti beneficiarii, iar pentru membrii altor grupuri care impartasesc acelasi sistem de valori, sa ofere produse si servicii la preturi ce includ un profit de maxim 15%.
Sa cedeze 10% din profitul net annual realizat peste valoarea desemnata ca minima pentru asigurarea unui nivel de trai ridicat (13.500 euro/membru/an), in scopuri umanitare, cu precadere pentru ajutorarea familiilor nevoiase cu copii si protectia mediului.

Stabilirea starii finale de dezvoltare a grupului.

Economic:
In faza finala de dezvoltare, grupul trebuie sa realizeze un venit net pentru fiecare membru de minim 13.500 euro/an, din afaceri cu un grad minim de risc. In total 243.000 euro/an profit net, ceea ce duce la o cifra de afaceri de 1.127.520 euro/an la un randament mediu de 25%.
Afacerile pentru care grupul dispune de resursele necesare, sunt:
- servicii de consultanta in domeniu juridic, economic si tehnic 12%
- servicii turistice ecologice si conexe 15%
- servicii medicale private 8%
- servicii de invatamant privat 3%
- constructii si amenajari 25%
- prelucrarea lemnului si produse finite din lemn 19%
- ecoferme agro-zootehnice 8%
- prelucrarea si comercializarea produselor ecologice agro-zootehnice 3%
- piscicultura 5%
- comert electronic pentru produsele proprii 2%
- productia de energie electrica din surse regenerabile 0%

Activele imobiliare vor fi dezvoltate pana vor atinge minim o valoare de 2.160.000 euro (>27%), 120.000 euro/membru, atat prin achizitionarea unor noi proprietati, cat si prin realizarea unor investitii pentru cresterea valorii activelor existente.
Valoarea activelor imobilizate in patrimoniul societatilor administrate: 2.400.000 euro.
Fondul de locuinte va fi majorat pana la 720mp, adica 40mp/membru.
Securizarea unui depozit de rezerva in valoare de 500.000 euro, care ar putea asigura veniturile garantate de 13.500 euro/an/membru pentru 2 ani de zile.
Valoarea creantelor nu va depasi 25% din valoarea activelor societatilor administrate de grup. Proprietatea privata nu va fi ipotecata.
Se vor crea un numar total de 60 de locuri de munca permanente si 20 sezoniere, pentru care se va plati un salariu mediu net de 9600 euro/an/angajat.
Productia proprie de energie neconventionala regenerabila, trebuie sa aiba un volum mai mare sau egal cu cel consumat de grup.

Total valoare active: 5.060.000 euro
Total valoare creante: 600.000 euro

Social:
Se va pune un accent deosebit pe cresterea si educarea copiilor in spiritul principiilor grupului. Invatamantul universitar este obligatoriu.
Toti membrii activi ai grupului vor urma un program de lucru normal, nefiind tolerate atitudinile demotivante si demoralizatoare. Acestia vor lucra in proportie de 90% in cadrul societatilor administrate de grup.Concediul annual va fi de 24 de zile.
Odata atinsa starea finala de dezvoltare a grupului, membrii care au contribuit deja minim 5 ani la efortul comun, pot decide sa administreze afacerile prin delegat si sa se retraga din activitatea curenta.

Politic:
Grupul nu se va implica in actiuni politice, fiecare membru avand totusi libertatea de a opta pentru o astfel de implicare insa fara a afecta in vreun fel strategia de dezvoltare a grupului.

Strategic:
Se vor realiza parteneriate de afaceri cu diverse alte grupuri similare pentru a asigura schimbul de tehnologie, know-how, produse si servicii, etc. Relatia cu institutiile statului va fi una de respect fara a interfera mai mult decat la nivel administrativ (taxe, impozite, autorizatii, etc.). Nu se vor accepta afacerile cu statul roman, si nu se vor face niciodata nici un fel de favoruri persoanelor din administratia de stat si nici celor din structuri private.


Stabilirea strategiilor de dezvoltare a grupului catre starea finala planificata.

Pentru fiecare afacere in parte, se va elabora un proiect intocmit profesionist cu planuri de afaceri, studiu de fezabilitate, cash-flow, grafic de timp, etc. Se va urmari atragerea de fonduri nerambursabile si gestionarea corecta a lor .


Concluzii.

Modelul ar putea parea unul deja existent in istorie, similar lucreaza familiile bogate de evrei , clanurile mafiote, comunismul in sine poate fi regasit la scara mica aici, insa orientarea benefica atat pentru membrii grupului cat si pentru ceilalti, caracterul temporar si benevol al implicarii membrilor in proiect, orientarea ecologica, sanatoasa si intru prosperitatea membrilor fara a neglija ajutorarea semenilor, adaptarea la posibilitatile si specificul zonei si componentei grupului, fac din acest model o experienta pozitiva.
Mai mult decat atat si poate cel mai important, in conditiile unei crize financiare, energetice sau de orice natura, grupul este protejat 100%.

Un comentariu: