miercuri, 21 ianuarie 2009

Iti place sa faci schimb?


Solutii pe timp de criza.



Tocmai mi-a mai venit o idee pe care vreau sa v-o impartasesc, dupa ce i-am vazut pe americanii de rand afectati de criza financiara intr-atat ca au iesit in talcioc cu tot ce-au gasit prin casa nefolositor, doar-doar or strange de inca o rata.



Cred ca ar fi grozav sa ne intoarcem la vremurile mai vechi in care cu banii umblau doar boierii, iar multi dintre cei saraci nici nu stiau cum arata. Acestia isi asigurau bunurile necesare mergand la targ si facand schimb. Plecau cu ceea ce produceau in gospodarie sau cu lucruri de care nu aveau nevoie si acolo se targuiau cu semenii lor si aduceau acasa alte produse de care aveau nevoie. Unii din ei erau mai descurcareti si dadeau un suman pe-o vaca cu vitel, iar altii erau fraieriti, dar ceea ce e interesant e ca in tranzactiile lor nu existau bani, si mai mult decat atat, valoarea virtuala a produselor era de fapt dictata de 2 factori: cat de stringenta era nevoia de a achizitiona un produs si cat de nefolositor era produsul pe care vrei sa-l dai la schimb. Astfel unul dadea pe o oca de malai o pereche de sosete de lana, iar altul o pereche de opinci.

Dar revenind la criza noastra, cred ca putem dezvolta o aplicatie interesanta cu ajutorul internetului. Am putea construi un targ virtual unde tranzactiile sa fie facute in totalitate prin troc. Eu as face o lista cu tot ceea ce nu am nevoie de prin casa (si sigur e una lunga) si le-as da la schimb pe tot felul de alte lucruri. In sine ideea poate sa functioneze bestial chiar si independent de criza financiara, dar acu parca-i si mai captivanta. Singura problema care mai trebuie rezolvata e transportul produselor intre locatii indepartate, desi poate gasim si un curier care sa faca troc: el asigura transportul si noi il laudam la altii!

Uite ca am gasit, tot americanii mi-au luat-o inainte: http://www.u-exchange.com/home

2 comentarii:

  1. Si statul ce castiga de pe urma trocului?
    Cum se poate asa ceva?! Niste cetateni care-si rezolva singuri problemele, fara ca statul sa aiba si el partea lui?! Asta deja miroase a anarhie...

    RăspundețiȘtergere